POS boekt succes met twee aangenomen moties
Geen steun voor eerlijker verdeling opvang Kamp van Zeist

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 10 juli zijn tijdens de behandeling van de Kadernota twee moties van POS aangenomen die rechtstreeks voortkomen uit signalen van inwoners: de motie Raad op Straat en de motie voor een openbaar toilet in de Van Weedestraat. Die motie was een samenwerking met de PvdA, Soest2002 en CU/SGP. Een motie om tot een eerlijkere administratieve verdeling van de asielzoekers op Kamp van Zeist tussen de gemeente Zeist en de gemeente Soest is helaas niet aangenomen. Nu vangt op papier Zeist alle asielzoekers op en de gemeente Soest nul.
Raad op Straat: dichter bij inwoners
Onze motie Raad op Straat roept op om de gemeenteraad op gezette tijden letterlijk naar de straat te brengen: wijkbijeenkomsten waar raadsleden met inwoners in gesprek gaan over wat er leeft in de buurt. Belangrijk daarbij is dat er altijd een vervolgstap komt, door de opbrengsten te koppelen aan een vooraf geplande raadsvergadering. Dat is niet alleen goed voor de democratie, maar ook voor de kwaliteit van het beleid.
De gemeente Zeewolde, die als inspiratie dient voor dit initiatief, laat zien dat dit werkt. Zorgen geuit tijdens een Raad op Straat in het buitengebied van die gemeenten hebben geleid tot aangenomen voorstellen in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Gerben Stormbroek die de moties indiende: “ Wij zijn blij dat de gemeenteraad dit nu ook in Soest wil invoeren. POS blijft hieraan trekken – en we hopen op veel goede gesprekken in de wijken én mooie, door inwoners geïnspireerde voorstellen in de gemeenteraad. Participatie moet je niet alleen roepen, maar vooral doen. Dit is een belangrijke eerste stap.
Openbaar toilet in de Van Weedestraat
Dankzij een breed gesteunde motie, die wij samen met PvdA, Soest2002 en CU/SGP hebben opgesteld en ingediend, komt er hopelijk ook eindelijk beweging in de wens voor een openbaar toilet in het winkelcentrum van Soest aan de Van Weedestraat.
De wens hiervoor leeft al jaren en werd begin dit jaar opnieuw kracht bijgezet door ruim 1.500 handtekeningen van inwoners én steun van ondernemers aan de Van Weedestraat. Zeker voor mensen met medische klachten of ouderen is dit geen luxe, maar noodzaak. De motie roept op samen met ondernemers en gebruikers een oplossing te ontwikkelen en die eind dit jaar aan de gemeenteraad voor te leggen. Wij verwachten dat het college hier voortvarend mee aan de slag gaat.
Geen steun voor eerlijke verdeling Kamp van Zeist
Teleurstellend was het dat onze motie over de eerlijke verdeling van de opvang bij Kamp van Zeist het niet haalde. De opvanglocatie ligt op de grens van Soesterberg en Zeist, maar volgens de Spreidingswet – die nog altijd van kracht is ondanks de val van het kabinet – telt de opvang alleen mee voor Zeist. Op papier vangt Soest dus nul asielzoekers op.
Dat klopt niet met de werkelijkheid: aan de rand van Soesterberg worden al zo’n vierhonderd asielzoekers opgevangen die gebruikmaken van de voorzieningen in het dorp. Een eerlijke administratieve verdeling is cruciaal, zeker als er druk kan ontstaan vanuit provincie en Rijk om Soest extra opvangplekken te laten realiseren. "Onze motie vroeg het college om actief te blijven lobbyen voor een eerlijke administatieve verdeling. Die kreeg onvoldoende steun, maar wij blijven dit punt agenderen", besluit Stormbroek.

