Ons verkiezingsprogramma (2018-2022)

Ons verkiezingsprogramma (2018-2022):

1. Openbaar bestuur, beperkte invloed.

De gemeente is er voor de burgers en niet andersom. Het woon- en leefklimaat in Soesterberg is onderwerp van discussie en veel inwoners van het dorp voelen zich niet gehoord. De waardering van de inwoners van het gemeentebestuur laat daarmee te wensen over. Daarom moeten inwoners meer betrokken worden bij beleidsontwikkeling en planvorming. Zeker als die ontwikkelingen direct invloed hebben op de woonomgeving, het woongenot , de veiligheid en de gezondheid van burgers vanwege een verslechtering van de luchtkwaliteit, grotere verkeersdrukte en waardedaling van woningen.

De communicatie van en naar de burgers moet verbeterd worden. Partij Ons SOESTerberg (POS) ziet daarbij een belangrijke functie in de nieuwe digitale media, naast ouderwets ‘praten’ met inwoners. Burgemeester en verantwoordelijke wethouders moeten zich vaker laten zien. Daarnaast wil POS zelf de lijnen kort houden door direct in gesprek te gaan met inwoners en toegankelijk te zijn voor mensen. Wij geloven in het concept e-democracy: burgers kunnen via ons hun zorgen delen en direct invloed uitoefenen op actuele thema’s. Nieuwe media zullen hierin een belangrijke rol spelen. Gezien het feit dat de gemeenteraad momenteel geen goede afspiegeling vormt van de gehele samenleving in de gemeente Soest, moeten Soesterbergers en specifiek jongeren gestimuleerd worden om een actievere rol te spelen binnen het politieke proces. Dat kan en mag ook buiten POS zijn. Zoals het nu is, is de gemeenteraad van Soest, binnen de huidige samenstelling, in hoge mate vergrijsd en afkomstig uit het dorp Soest.

Kennis en gezond verstand dienen als basis genomen te worden bij alle politieke beslissingen, waarbij het kortetermijn en reactief denken nooit de langetermijn en bewust nadenken mag overstijgen. Daarbij moet rekening worden gehouden met de toekomst en bredere maatschappelijke ontwikkelingen. Soest en Soesterberg zijn plaatsen binnen het grotere geheel. Rekening moet worden gehouden met akkoorden als het Verdrag van Parijs en de toekomstige levensvatbaarheid van onze omgeving; het ondoordacht omvormen van groen naar bebouwing moet op onderdelen worden heroverwogen.

Om die reden moet worden gestreefd naar meer kennisdeling en -uitwisseling tussen burger en politiek; iets wat nog te weinig gebeurt. Bewezen ervaring, kennis en kunde van al onze medeburgers moet daarbinnen een belangrijke rol krijgen. Waar mogelijk moet worden gestreefd naar vakspecialisten die worden voorgedragen voor een portefeuille van wethouder. Partijloyaliteit zou van ondergeschikt belang moeten zijn. De gemeente moet altijd ten dienste staan van de burger. Een kwalitatief goed B&W én ambtenarenapparaat is daarin essentieel. Daarnaast moet ook worden geëxperimenteerd met flexibelere openingstijden; meer mensen zullen in de avonduren naar de publieksbalie willen en kunnen voor bijvoorbeeld hun paspoort of rijbewijs. Waar mogelijk moeten hulpbehoeftigen thuis kunnen worden bezocht en geholpen.

Uiteraard komt onze partij ook op voor alle mensen uit Soest die zich op dezelfde wijze als de Soesterbergers behandeld voelen door de gemeente: niet gehoord, niet gezien, niet serieus genomen! Wij komen op voor burgers in het algemeen en dienen de belangen van die burgers.

2. Openbare Veiligheid

Veel burgers in Nederland voelen zich in toenemende mate onveilig. Helaas wordt ook de gemeente Soest geconfronteerd met (ernstige) incidenten, zo ook in Soesterberg en omgeving. Denk recentelijk nog de aan de schietpartij aan het Odijkplein, het drugstransport met 450 kilo cocaïne dat werd onderschept aan de Richelleweg en jongerenoverlast bij dorpshuis De Linde. Ook in deze specifieke situatie voelen inwoners van Soesterberg, in dit geval een bewonersgroep rond de Christiaan Huygenslaan, zich niet gehoord.   
 
De gemeente en gemeenteraad gaan er ook in dit geval van uit dat gemeentelijke beslissingen (de opening van dorpshuis De Linde) goed zijn en zet bezorgde bewoners uit Soesterberg weg als vervelend en neemt zorguitingen slechts ter kennisgeving aan. De gemeente Soest moet meer investeren in veiligheid en veiligheidsgevoel in Soesterberg én Soest. 

Politie moet vaker zichtbaar aanwezig zijn, en de gemeente moet meer in gesprek gaan met burgers in met name Soesterberg. Te vaak denkt de gemeente wel ‘te weten’ wat goed is voor 'de burger'. Helaas blijkt vaak het tegendeel of worden maar ten dele maatregelen getroffen.

3. Economische Ontwikkeling en Innovatie

Economische ontwikkeling in Soesterberg moet niet overwegend ten gunste vallen aan bestaande ondernemers en mag niet ten koste gaan van de leefkwaliteit. Bestaande partijen in de gemeenteraad gaan er teveel van uit dat kwaliteit van wonen gelijk staat aan grotere (traditionele) bedrijvigheid en winkelbestand. Daarbij wordt een eenvoudige som gepresenteerd: meer inwoners = meer bedrijvigheid/winkelkeuze = meer kwaliteit van leven. Ook binnen die gedachtegang ontbreekt het aan inzicht, visie en toekomstbestendigheid. 

In het hele land staan winkelpanden leeg, gaan warenhuizen failliet omdat mensen de weg naar de winkel niet meer vinden maar wel naar de webshop gaan en mensen werken zelf vaker vanuit huis als eenmanszaak. Bedrijventerreinen in en rond Soesterberg staan zo goed als leeg en een groter aantal inwoners voor Soesterberg gaat hier niets aan veranderen; leegstand en verpaupering is wel slecht voor de leefbaarheid, zeker als waardevol groen hiervoor moet wijken. Er moet daarom voorlopig een rem komen op het omvormen van groen naar rood in en om Soesterberg en gekeken worden hoe ondernemerschap én woningbouw gestimuleerd kunnen worden op bestaande, leegstaande, industrieterreinen. E-commerce, thuisbezorgd en andere decentrale diensten zijn in opkomst. De gemeente moet daarom niet onnodig inzetten op het aantrekken en lokken van traditionele bedrijven en winkels met de belofte van nieuwbouw.

Dat gezegd hebbende dient het ondernemers eenvoudiger te worden gemaakt om leegstaande winkelpanden te betrekken. Een goed en veelzijdig winkelaanbod moet, zeker met de toenemende vergrijzing, zoveel mogelijk in stand worden gehouden en waar mogelijk uitbreiden. Ook moeten initiatieven van ondernemers, zeker als initiatieven duurzaam zijn, de werkgelegenheid stimuleren en ervoor zorgen dat winkelstraten levendig blijven, gefaciliteerd en ondersteund te worden door de gemeente. Ook op dit punt is samenwerking en inspraak is voor Partij Ons SOESTerberg belangrijk.

4. Verkeer en Bereikbaarheid

Verkeersafwikkeling en bereikbaarheid is een punt van zorg voor nu, maar zeker voor de toekomst met een grote groei van het (verwachte) aantal inwoners. Zeker als bestemmingsplan Oude Tempel wordt uitgevoerd is er onvoldoende rekening gehouden met de verkeersstromen en parkeerdruk in betreffende wijk, om maar te zwijgen over de toename aan fijnstof. In plangebied Oude Tempel en de Groene Hoogte moeten tussen de vierhonderd en zevenhonderd huizen komen. Een goede en veilige verkeersafwikkeling is daarbij essentieel, ook voor de inwoners in de directe omgeving als de Oude Tempellaan, Apollo en Kamerlingh Omneslaan. 

Daarmee samenhangend moet er ook worden nagedacht over parkeergelegenheid en verkeersveiligheid rond het winkelgebied aan de Rademakerstraat. Hier wordt nog onvoldoende aandacht aan besteed. Zeker als het verwachte aantal inwoners, conform de ambitie van de gemeente, groeit naar tienduizend inwoners. Ook het openbaar vervoer zal dan moeten verbeteren. Een goede verbinding met station Den Dolder is een ambitie waar de gemeente zich hard voor moet maken bij de provincie Utrecht. Ook een goede verbinding tussen Utrecht en Amersfoort met het Nationaal Militair Museum (NMM) en het versterken van de verbinding tussen het NMM en het dorp Soesterberg zijn aandachtspunten. 

Goede verkeersafwikkeling, daarmee samenhangende verkeersveiligheid, de toename van fijnstofontwikkeling, meer geluidsoverlast door het verdwijnen van bosgebieden en het verschijnen van woonwijken en het ontbreken van een goed openbaarvervoersplan in Soesterberg, zijn dus pijnpunten. Soesterberg ligt (nog) ten dele verscholen tussen het groen, maar straks ingeklemd tussen de A28 en de Amersfoortsestraat (N237). De gemeente Soest moet oog hebben voor deze pijnpunten en passende oplossingen bieden om overlast en gezondheidsrisico’s te beperken. 
 
5. Ruimtelijke Ordening 

Dit is een pijn- en aandachtspunt voor Partij Ons SOESTerberg. De plannen voor ruimtelijke ordening komen in hoge mate neer op het volbouwen van Soesterberg onder het mom van ‘vergroten van leefkwaliteit’ maar bovenal op het voldoen aan de voorwaarden voor het provinciebrede plan Hart van de Heuvelrug. ‘Waardeloos’ groen moet wijken voor woningen en bedrijfspanden, binnen het ‘rood-voor-groen’ concept. Het zogenaamde ‘waardeloze’ groen binnen de gemeente Soest bevindt zich bijna allemaal in Soesterberg. Gebrek aan voortschrijdend inzicht op het gebied van natuur en milieu, economische innovatie, financieel mismanagement in het verleden, en ondoorzichtig financieel beleid vandaag de dag liggen hieraan ten grondslag. 

POS wil meer inspraak voor de bewoners van Soesterberg in de plannen van de gemeente binnen ‘Hart van de Heuvelrug’ en meer inzicht in de besluitvorming rond projecten op het gebied van Ruimtelijke Ordening. Wij zijn voorstander van betaalbaar wonen voor iedereen en niet tegen woningbouw. Wel zijn we tegen ondoordachte woningbouw op waardevolle plekken als de Oude Tempel, de Engh en de Eempolder, terwijl er genoeg andere ruimte is binnen de gemeente Soest. Bouwplannen moeten wat Partij Ons SOESTerberg worden uitgevoerd binnen de rode contouren.

Er moet dus ook gekeken worden naar mogelijkheden voor woningbouw binnen Soest zelf. Dit wordt onevenredig neergelegd en inmiddels uitgevoerd binnen Soesterberg, met onvoldoende inspraak en informatievoorziening voor direct betrokkenen. Wij zouden dit graag anders zien. Bijvoorbeeld door industrieterreinen anders in te delen maar ook door het bijvoorbeeld eenvoudiger te maken om kadastraal te splitsen en een woning bij te bouwen op bestaande grond. Mits dit niet tot onaanvaardbare overlast lijdt voor omwonenden. Verder vinden wij dat belangen van omwonenden rond industrieterreinen zwaar wegen. Het kan niet zo zijn dat mensen door het toestaan van bedrijven van een hoge milieucategorie, niet meer in hun huis kunnen wonen. 

6. Wonen

Het huidige bouwprogramma van de gemeente Soest is volledig gericht op groei. In hun ogen betekent groei meer en betere voorzieningen en daardoor het kunnen ontworstelen aan het dorpse karakter. De gemeente Soest richt zich m.n. op het aantrekken van bewoners van buiten Soest en de gemeente deinst er niet voor terug om waardevolle natuur daarvoor op te geven, zoals b.v. het natuurgebied “ Oude Tempel” in Soesterberg. Dit alles onder het mom van een kwaliteitsverbetering en een Soest(erberg) dat op de kaart gezet moet worden.

Voor Partij Ons SOESTerberg is het van belang om woningen en voorzieningen te realiseren waar de huidige inwoners van de gemeente om zitten te springen, n.l. betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren en (alleenstaande) ouderen. Dit kan eenvoudig binnen de dorpskernen gerealiseerd worden en het is niet nodig daarvoor waardevolle natuur op te offeren. Wij stellen dan ook grote vraagtekens bij het idee dat met name Soesterberg zit te wachten op een uitbreiding van voorzieningen als kwaliteistverbetering. Partij OnsSOESTerberg verstaat een betaalbare woning voor jongeren en (alleenstaande) ouderen onder een echte kwaliteitsverbetering. Dit doen wij met “ Behoud van een groene gemeente.” 

Wegens een groot gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen, kunnen jongeren de ouderlijke woning niet verlaten en zelfstandig gaan wonen. (Alleenstaande) ouderen zijn gedwongen om in hun eigen huis te blijven wonen. Vrijemarkt huren van € 1000,-  en meer kunnen zij niet opbrengen. Betaalbare koopappartementen zijn er helemaal niet in onze gemeente. Daardoor zit er geen, of onvoldoende doorstroming in de huizenmarkt voor deze twee doelgroepen. Het enige alternatief dat jongeren hebben is vertrekken uit de gemeente. Wij willen er alles aan doen om dat te voorkomen. 

De woningen die de gemeente Soest nu gepland heeft om te bouwen zijn uitsluitend eengezinswoningen in de prijsklasse van € 300.000 tot € 450.000,= en bieden dus geen oplossing voor jongeren en ouderen, maar levert de gemeente en de projectontwikkelaar wel veel geld in kas.
POS richt zich op de huidige inwoners van Soest en Soesterberg zodat ze kunnen blijven wonen in hun dorp, in plaats van groei als doelstelling

7. Onderwijs

Kwalitatief goed onderwijs kenmerkt zich doordat leerlingen en ouders zich gezien en gehoord voelen. Dat recht gedaan wordt aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en dat zij daarvoor alle kansen krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat er een grote mate van diversiteit bestaat van scholen in de gemeente Soest. Ouders en kinderen moeten een ruime keuze hebben om de school te kiezen die het best bij ze past. Kleinschaligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke pijlers om dat te kunnen bewerkstelligen. Ook vinden wij dat leerlingen met een rugzakje meer aandacht en begeleiding horen te krijgen - en ondersteuning aan de leerkrachten hiervoor - zodat leerlingen zo veel en zo goed mogelijk kunnen meedoen in het regulier onderwijs. 

Wij stimuleren de samenwerking tussen ouders en school actief omdat wij er van overtuigd zijn dat die samenwerking leidt tot betere prestaties en persoonlijke ontwikkeling. Recht op onderwijs is een groot goed en dient zich niet alleen te beperken tot kinderen. Gemeentelijke scholen hebben een centrale maatschappelijke functie en om die reden willen wij ook onderwijs aanbieden aan andere groepen mensen dan alleen kinderen en jongeren. Analfabetisme is ook in onze gemeente aanwezig en alle mensen die daaraan iets willen/kunnen doen, moeten de kans krijgen om onderwijs te kunnen volgen. Onderwijs maak je samen en daarom is het belangrijk dat er een hoge mate van transparantie is binnen de onderwijsinstellingen waarin ouder- en leerlingbetrokkenheid een hoge prioriteit heeft. Meer geld is lang niet altijd de juiste oplossing om te komen tot kwalitatief beter onderwijs. Deze dient vooral ook gezocht te worden in efficiënter werken en minder bureaucratie. 

8. Onze maatschappij; kennis en betrokkenheid

Onderwijs en kennis zijn belangrijke punten voor POS. Voor jong en oud. Er moet genoeg geld beschikbaar zijn om onze scholen toekomstbestendig, toegankelijk en open te houden. Ouderen moeten ook een onderdeel van onze digitaliserende samenleving blijven. Waar nodig moet de gemeente ouderen helpen met het digitaal wegwijs worden op de website van de gemeente Soest. De informatie is niet altijd eenvoudig te vinden, laat staan te doorgronden. De gemeente zou meer in ouderen moeten investeren, niet alleen in geld, maar zeker ook in aandacht. Het aantal ouderen neemt steeds verder toe; het aantal eenzame ouderen dus ook. Wij zijn nadrukkelijk voor het openhouden van De Heybergh, als voorziening voor de oudste inwoners van Soesterberg. 

Daarbij maakt POS zich zorgen over de afstand tussen burger en politiek en het gebrek aan kennis over diezelfde politiek. Zeker als het gaat over ontwikkelingen waar de gemeenteraad en daarmee de burger, invloed verliezen. Zo decentraliseert de landelijke overheid steeds meer door taken neer te leggen bij gemeenten, die betreffende taken vaak alleen niet aankunnen. Denk aan Jeugdzorg en projecten als Hart van de Heuvelrug waarbij gemeenten niet ontkomen aan, soms voor de burger ondoorzichtige, samenwerkingsverbanden waar nauwelijks invloed op is uit te oefenen.

POS wil daarom een actieve rol spelen in het informeren en mobiliseren van burgers in Soesterberg. Ook als het gaat om grotere projecten en ‘grensoverschrijdende’ plannen. Soesterberg is daarmee bovenal een samenleving van burgers en niet van politici. De gemeente Soest moet daarom zorgen voor zo min mogelijk hinder voor de burgers in Soesterberg en burgers zoveel mogelijk in een vroeg stadium betrekken bij grote plannen. Niet alleen informatieavonden organiseren, maar ook inspraakavonden organiseren. De gemeente dient de burger, de burger niet de gemeente. 

Dat gezegd hebbende heeft de gemeente wel een faciliterende rol; een goed openbaar vervoer en in overleg met de provincie zorgen dat dit in Soesterberg sterk verbetert, het toegankelijk houden van wegen, fietspaden en voetpaden; ook voor mindervaliden. Verder willen wij dat openbare gelegenheden, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, open blijven. Na sluiting van het dorpshuis en het evenemententerrein in Soesterberg, wil Partij Ons SOESTerberg dat de gemeente zich inzet voor de aankoop van de Marechausseekazerne en/of het officierscasino voor diverse sociale acitiviteiten. 

9. Cultuurhistorische, natuurlijke en economische waarden

Soesterberg blinkt uit in de aanwezigheid van levende geschiedenis en daarmee samenhangende culturele en economische waarden. Denk aan Park Vliegbasis Soesterberg, het Nationaal Militair Museum, de Wegh der Weegen, Kontakt der Kontinenten en de Oude Tempellaan. 
In haar plannen moet de gemeente Soest denken aan de vele mogelijkheden die juist de cultuurhistorische waarden bieden voor heel de gemeente Soest. Daarom moet de gemeente Soest zeer terughoudend zijn met het omvormen van plangebied de Oude Tempel. Hier dreigt een iconisch stukje Soesterberg verloren te gaan. 

De verschillende waarden kunnen elkaar versterken, maar kunnen niet ten koste gaan van elkaar. De aantrekkelijkheid, leefbaarheid en economische waarde hangen met elkaar samen. Toeristen komen naar Soesterberg om te fietsen in het groen, het Nationaal Militair Museum te bezoeken, en om te ontspannen in de sauna. Die combinatie zorgt voor een grote aantrekkingskracht op iedereen, maar ook voor de inwoners van Soesterberg. Binnen de aanwezigheid van bestaande ‘aantrekkelijkheidspunten’ moet oog zijn voor die samenhang. Doorgeslagen ontwikkelingen die gericht zijn op meer bedrijvigheid en meer huizen en transformatie van Soesterberg moeten, ook vanuit economisch oogpunt, kritisch worden gevolgd. Dat is namelijk niet de definitie van kwaliteit, zeker niet voor Soesterberg. 

10. Kunst en cultuur 

Kunst en cultuur wordt vaak gezien als elitaire begrippen, alleen interessant voor de rijkeren onder ons. Dat is niet zo. Iedereen heeft er mee te maken. We lopen er op, kijken er naar, genieten ervan. Dagelijkse dingen, niet verscholen achter muren van een museum of schouwburg, uit het dagelijkse leven. Soest en Soesterberg hebben een interessante historie, waar nog veel van is overgebleven en de moeite waard is om te behouden. Vele particuliere initiatieven zijn daartoe reeds genomen, bijvoorbeeld Stichting Wehg der Weegen, Stichting Behoud de Eemvallei, en Stichting Molen De Windhond. Beide dorpen hebben een agrarische achtergrond; de natuur en dan met name akkerbouw, verschaften het inkomen. 

Tijden veranderen, maar de nostalgie naar oude tijden blijft. Dit is onder andere te zien in het jaarlijkse Landjuweel met het Soester Groot Gaesbeker Gilde, maar ook de gewijzigde bestemming van de vliebasis naar natuur én museumterrein. In Soest(-erberg) zijn het Museum Soest en het Nationaal Militair Museum. Beiden zijn private organisaties, maar door hun wisselende tentoonstellingen grote publiektrekkers. Idea, Artishock en Cabrio zijn de bekendste initiatieven, wanneer het gaat over kunst, theater en muziek. Verder zijn er de vele particuliere initiatieven.

Kunst en cultuur zijn dus waardevol voor onze gemeente, sterker nog: publiekstrekkers, goed voor de werkgelegenheid, én dus goed voor de economie. Het is dus onverstandig en zelfs ondoordacht om waardevolle elementen uit het verleden, die onze gemeente zo kenmerkt, te verwaarlozen of zelfs te slopen. Daarmee verdwijnt tevens de ziel uit de gemeenschap. 

11. Sport en recreatie

We vinden het belangrijk dat mensen zo veel mogelijk kunnen sporten en bewegen in Soest en Soesterberg. Dat kan ook een stuk recreatief fietsen of wandelen zijn, de hond uitlaten en spelen op straat of in de natuur. Sporten en bewegen is immers gezond; het draagt bij aan een vermindering van welvaartsziekten, maar ook de bouw aan sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Bewegingsarmoede – wat wil zeggen dat men naar gezondheidsmaatstaven te weinig beweegt - is een steeds groter wordend probleem in Nederland. 

Niet alleen kinderen moeten kunnen sporten en bewegen, wij vinden dat dat ook volwassenen en ouderen geldt. De Banninghal is vrij recentelijk vernieuwd en ook vv 't Vliegdorp staat ruim bekend onder de inwoners. Maar over het geheel genomen is de keuze aan verenigingssporten (hockey, tafeltennis ed.) en sporten bij commerciële aanbieders (kickboxen, dansen) vrij beperkt. Het aantal sporten en sportaanbieders mag – zeker in relatie tot de verwachtte groei van het dorp– substantieel omhoog in Soesterberg. Verder vinden we het belangrijk dat de sporten betaalbaar blijven, ook voor wie minder te besteden heeft. En dat in bijzondere situaties daarom een beroep kan worden gedaan op het Jeugdsportfonds.  

Voor de kleinere kinderen zijn er her en der speeltuintjes aangelegd en klimtoestellen geplaatst. Het trapveldje bij de Bloemheuvel in Soesterberg wordt ook veel gebruikt en verdient beslist een opknapbeurt. Maar voor de jongeren zijn er nog te weinig mogelijkheden om te ontmoeten en te bewegen in en rond de wijken. Een skatebaan of free run parcours e.d. zou een welkome aanvulling zijn voor deze leeftijdsgroepen. Ook voor ouderen zouden er meer mogelijkheden moeten komen om in de wijk te bewegen en te ontmoeten. Een multifunctioneel beweegplein bijvoorbeeld.  

Voor ongeorganiseerd bewegen en (sportief) recreëren in de buitenruimte is er volop ruimte in en rond Soest en Soesterberg. De voormalige vliegbasis, de omliggende bossen en agrarische gebieden nodigen de inwoners maar ook talloze toeristen uit de omstreken uit om te wandelen en te fietsen. We vinden het omwille van de beschikbaarheid, de veiligheid en ook ter stimulering van de lokale economie belangrijk dat wandel- en fietsroutes goed beheerd en onderhouden worden en dat er meer rustpunten en uitspanningen langs de routes komen. Daarbij ook aandacht voor de alternatieve vormen van routegebonden sporten. Zoals mountainbiken, racefietsen, skeeleren, ruitersporten etc. De Utrechtse Heuvelrug staat immers al goed bekend als recreatiegebied en we vinden het – mede vanwege de economische effecten en ontwikkelpotenties– belangrijk dat de mogelijkheden behouden én verder worden uitgebouwd. 


Share by: