Ons verkiezingsprogramma (2022-2026)

Ons verkiezingsprogramma (2022-2026):

Niet de politiek, maar de inwoners voorop 

 
Partij Ons SOESTerberg, afgekort POS, is in 2018 opgericht door een tiental inwoners van Soest/Soesterberg. De belangrijkste reden: onvrede met het gevoerde gemeentelijk beleid en de ervaring dat er onvoldoende naar inwoners wordt geluisterd. Participatietrajecten, inspraakprocedures, begrotingen in de rode cijfers, wijkvoorzieningen die werden gesloopt. Het leek wel alsof de inwoners zelf er niet toe deden. Wij meenden dat het anders kon… en moest. Daarom hebben we POS opgericht. Niet met een select groepje, maar met hulp van vele andere inwoners. Vandaar POS; door u, voor u en met u. 


We hebben in 2018 één zetel gehaald. In de afgelopen vier jaar hebben we college en raad wakker geschud en we hebben de smaak te pakken. Daarom gaan we door, want de lakens mogen verder opgeschud worden in Soest/Soesterberg. We hopen bij de verkiezing in 2022 een grotere winst te behalen. Meer zetels, zodat we de stem van u als inwoner van de gemeente Soest nog beter kunnen laten horen. Wij vinden dat het tijd is voor verandering. Hieronder staat vermeld waar wij voor staan, en waar we ons met úw stem voor zullen blijven inzetten. Onze partij komt op voor alle mensen in Soest die zich op dezelfde wijze als de Soesterbergers behandeld voelen door de gemeente: niet gehoord, niet gezien en bovenal niet serieus genomen. Wij komen op voor burgers in het algemeen en dienen hun belangen. 

 

1. Meer inspraak in openbaar bestuur 


De gemeente is er voor u en niet andersom 


Het woon- en leefklimaat in onze gemeente is een veelbesproken onderwerp binnen de politiek en veel inwoners van Soest en Soesterberg voelen zich niet gehoord of serieus genomen. Er wordt over ons gesproken, maar niet of nauwelijks met ons. De waardering van de inwoners van het gemeentebestuur laat daarmee te wensen over. POS doet er alles aan om de burgers meer te betrekken bij beleidsontwikkeling en planvorming. Zeker als die ontwikkelingen directe invloed hebben op de woonomgeving, het woongenot, de veiligheid en de gezondheid van inwoners. Verslechtering van de luchtkwaliteit, vermindering van sociaal-maatschappelijke voorzieningen, toenemende verkeersdrukte, een groeiend tekort aan betaalbare woningen, etc. Inwoners geven talloze signalen af, maar wat doet de gemeente met deze signalen? 


Betere en duidelijkere communicatie door de gemeente 


Veel berichten en informatie vanuit de gemeente is onduidelijk; wollig taalgebruik en het is lastig te begrijpen wat college- of raadsbesluiten betekenen voor de eigen (woon)situatie. POS ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor nieuwe digitale media, naast ouderwets ‘praten’ met inwoners. De afstand tot de burger is de laatste jaren steeds groter geworden. Burgemeester, wethouders en de raad moeten zich vaker laten zien. POS heeft daar al voor gekozen en wil de lijnen kort houden door toegankelijk te zijn en rechtstreeks in gesprek te gaan met inwoners en organisaties. Wij geloven in het concept e-democracy: burgers kunnen door contact op te nemen met ons via mail, sociale media of gewoon van persoon tot persoon hun zorgen delen en direct invloed uitoefenen op actuele thema’s. POS is niet verbonden aan standpunten van de landelijke politieke partijen, het lokale belang staat voorop. 


Betere afspiegeling van de samenleving 


We zien dat steeds minder mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de lokale politiek. Geef ze eens ongelijk; wat kunnen zij voor een verschil maken? Het is daarom ook niet zo verrassend dat de gemeenteraad momenteel geen goede afspiegeling vormt van de gehele samenleving in de gemeente Soest. Wij streven ernaar dat politiek weer dichtbij komt, want het gaat over u! En dat specifiek jongeren, onze volgende generatie inwoners, gestimuleerd worden om een actievere rol te spelen binnen het politiek domein. Dat kan en mag ook buiten POS zijn. De gemeenteraad van Soest vinden wij, zoals deze nu is samengesteld, geen goede afspiegeling van Soest/Soesterberg; te vergrijsd, te verkokerd, teveel achterkamertjespolitiek en bovendien, Soesterberg is ten opzichte van Soest ondervertegenwoordigd in de raad. 


Gebruik gewoon je boerenverstand! 


Kennis van zaken, gezond verstand en de menselijke maat dienen als basis genomen te worden bij alle politieke beslissingen. Soms wordt er veel te complex gedacht en lijkt het wel of anderen (zeggen te) weten wat goed voor ons is. Natuurlijk moet rekening worden gehouden met de toekomst en grotere maatschappelijke en mondiale vraagstukken. Soest en Soesterberg vormen een onderdeel van het grotere geheel. Rekening moet worden gehouden met akkoorden als het Verdrag van Parijs, de afspraken van Glasgow en de toekomstige leefbaarheid van onze omgeving; het ondoordacht omvormen van groen naar bebouwing moet op onderdelen worden heroverwogen en in breder perspectief geplaatst worden. Maar het gaat ook om ons! Wij, de inwoners van Soest en Soesterberg! We zijn niet zomaar een inwonertal. Wij doen ertoe. 

 

Om die reden vinden wij dat moet worden gestreefd naar meer kennisdeling en -uitwisseling tussen burger en politiek; iets wat nog te weinig gebeurt. Bewezen ervaring, kennis en kunde van al onze medeburgers moet daarbinnen een belangrijke rol krijgen. Partijloyaliteit zou van ondergeschikt belang moeten zijn. De gemeente moet de burger meer centraal stellen. Een transparant en openhartig college van burgermeesters en wethouders én deugdelijk ambtenarenapparaat is daarin essentieel. Daarnaast moet ook worden geëxperimenteerd met flexibelere openingstijden; meer mensen zullen in de avonduren naar de publieksbalie willen en kunnen voor bijvoorbeeld hun paspoort of rijbewijs. Waar mogelijk moeten hulpbehoeftigen thuis kunnen worden bezocht en geholpen. 


Daarbij maakt POS zich zorgen over de afstand tussen burger en politiek. Zeker als het gaat over ontwikkelingen waar de gemeenteraad en daarmee de burger, invloed verliest. Zo decentraliseert de landelijke overheid steeds meer door taken neer te leggen bij gemeenten, die betreffende taken vaak alleen niet aankunnen. Denk aan jeugdzorg en projecten als Hart van de Heuvelrug waarbij gemeenten niet ontkomen aan, soms voor de burger ondoorzichtige, samenwerkingsverbanden waar nauwelijks invloed op is uit te oefenen. Hetzelfde geldt voor onder meer de Omgevingsvisie, Regionale Energie Strategie en Ontwikkelbeeld Amersfoort. 


Actief informeren 


POS wil daarom een actieve rol spelen in het informeren en betrekken van inwoners. Ook als het gaat om grotere projecten en ‘grensoverschrijdende’ plannen. Soesterberg en Soest zijn daarmee bovenal een samenleving van burgers en niet van politici. De gemeente Soest moet burgers aanmoedigen om mee te denken en hen zoveel mogelijk in een vroeg stadium betrekken bij grote plannen, in plaats van hinderen of onwetend te laten. Niet alleen informatieavonden organiseren, maar ook inspraakavonden en dan ook daadwerkelijk aanpassingen doorvoeren op basis van die inspraak, in plaats van deze consequent terzijde te schuiven. De gemeente is er voor de burger, de burger is er niet voor de gemeente. POS ziet in de nieuwe omgevingswet mogelijkheden om dit te bewerkstelligen. Hoe dan? Door sociale media en traditionele media meer en beter in te zetten. 


Goed openbaar vervoer faciliteren 


De gemeente heeft een faciliterende rol; een goed openbaar vervoer en in overleg met de provincie zorgen dat dit met name in Soesterberg sterk verbetert, het toegankelijk houden van wegen, fietspaden en voetpaden; ook voor mindervaliden. POS heeft er mede voor gezorgd dat treinverbindingen tussen Soest en Baarn beter aansluiten op verbindingen naar Hilversum en Amsterdam en dat een busverbinding van het Nationaal Militair Museum (NMM), via het dorp Soesterberg naar station Den Dolder, de steun heeft gekregen van de meerderheid van de raad. Datzelfde geldt voor onze inzet voor de instandhouding van de busverbinding van Soesterberg met Utrecht CS. Helaas heeft de coronacrisis in beide gevallen voor problemen gezorgd; goed openbaar vervoer is en blijft een belangrijk aandachtsgebied voor POS. 


Een Soesterbergwaardige sociaal-culturele voorziening 


Verder willen wij dat openbare gelegenheden, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, openblijven. Vanwege de sluiting van het dorpshuis en het evenemententerrein in Soesterberg wil POS dat de gemeente zich actief inzet voor de vestiging van een sociaal-culturele accommodatie in Soesterberg. Zeker na sluiting van het dorpshuis Burghstede, het ter ziele gaan van De Linde, en het niet actief willen faciliteren van een dorpshuis in een bestaand onderkomen als het Officierscasino of de Marechausseekazerne, moet de gemeente een proactieve rol spelen om samen met maatschappelijke partners een Soesterbergwaardige sociaal-culturele voorziening te realiseren. Een groeiend dorp heeft verbindende kracht nodig tussen oude en nieuwe inwoners. Gezien de ontwikkelingen in Soesterberg, en zeker ook gezien de afstand die wordt ervaren tussen inwoner en politiek, wil POS een wethouder die zich specifiek inzet voor Soesterberg.

 

2. Geen windmolens in Soesterberg & bossen als wapen tegen klimaatverandering 

Klimaatverandering vormt één van de grote uitdagingen voor de toekomst. Dat geldt voor heel Nederland, dus ook voor de gemeente Soest. Gemeentes moeten hier op verschillende manieren mee omgaan. Dat gaat van kleine initiatieven als het stimuleren van groene tuinen en het afkoppelen van een regenwaterafvoer tot grotere ingrepen als de grootschalige energieopwekking door zonnevelden en windturbines. POS is van mening dat ook de gemeente Soest haar steentje moet bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. Het middel moet echter niet erger zijn dan de kwaal: wij zijn dus tegen de bouw van windturbines aan de rand van Soesterberg. Datzelfde geldt voor windturbines in natuurgebieden. Wij zijn namelijk tegen de bouw van windturbines als die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en de natuur. 


Niets doen is echter geen optie. Zonnevelden op daken van bedrijven en woningen moet zoveel mogelijk gestimuleerd worden. Wat POS betreft zijn windturbines aan de rand van industrieterrein de Isselt in Amersfoort en dus aan de rand van de Eempolder in Soest bespreekbaar. De afstand tot bebouwing is daar, in tegenstelling tot Soesterberg, relatief groot; minstens tien keer de tiphoogte van een windturbine van 240 meter hoog. Dat is ook een norm die in het buitenland wordt toegepast. Zonnevelden zoals gepland in de spoordriehoek bij Soest, maar afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad, zijn eveneens bespreekbaar. Schade aan bodem en landschap moet beperkt worden. 

 

In 2050 gaan alle woningen van het gas af. Wij zijn voorstander van deze duurzame ontwikkeling, maar blijven het traject kritisch volgen. Het kan en mag namelijk niet zo zijn dat huiseigenaren gedwongen worden dure investeringen te moeten betalen uit eigen zak. Er moet een model worden bedacht waardoor ‘van het gas af’ financieel en maatschappelijk verantwoord wordt. Datzelfde geldt voor mensen in sociale huurwoningen. Die mogen wat POS betreft niet onevenredig hard worden geraakt in de portemonnee. Als POS zijn wij groot voorstander van het gebruik van kennis uit de samenleving. Wij bepleiten dan ook dat inwoners vanaf het allereerste begin actief betrokken worden bij het meedenken over klimaat en energietransitie en oplossingen te vinden die betaalbaar zijn en draagvlak hebben. 


Vooralsnog wordt binnen de discussie over klimaat en energie te weinig aandacht geschonken aan het behoud van natuurgebieden en met name bossen. Bomen nemen immers CO2 op en zijn dus essentieel in het bestrijden van klimaatverandering. Wat POS betreft verdwijnen in de gemeente Soest geen bossen meer en pleiten wij juist voor méér in plaats van minder bomen. In het kader van landschappelijke, ecologische en klimatologische waarden moet de gemeente Soest werken naar uitbreiding van het bomenbestand en niet naar afname. POS is en blijft dan ook fel tegenstander van de vernietiging van landgoed Oude Tempel. Voor de woningbouwopgave zijn er alternatieve locaties en de gemeente moet daarbij niet schuwen de samenwerking te zoeken met de gemeentes Amersfoort en Zeist en de provincie Utrecht 


Ook het lokale buurtgroen heeft de warme steun van POS. Onze directe leefomgeving is heel belangrijk voor ons welbevinden en gezondheid. Daarom zal POS zich inzetten voor meer buurtgroen. Anders dan bij het huidige college, waar blijkbaar bij elke ingreep meer bomen verdwijnen dan dat er terugkomen (bomenlaantje Noorduyn, herinrichting Simon Stevin, herinrichting Soest-Zuid). Als het aan POS ligt worden er meer bomen geplant dan dat er gekapt worden. 

 

3. Betaalbare woningen voor eigen inwoners 


Doorstromen? Voorrang voor eigen inwoners


Voor POS is het van belang om woningen en voorzieningen te realiseren waar de huidige inwoners van de gemeente om zitten te springen; betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren en (alleenstaande) ouderen. Wat POS betreft wordt hier geen waardevolle natuur voor opgeofferd. Zorgen en wensen van inwoners moeten serieus worden genomen. Inmiddels is gebleken dat, ondanks de substantiële bevolkingsgroei, het voorzieningenniveau achterblijft. De gemeente moet daarom een actieve rol spelen om het voorzieningenniveau op te krikken. POS verstaat onder een betaalbare woning voor jongeren en (alleenstaande) ouderen een echte kwaliteitsverbetering. 


Door een groot gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen kunnen jongeren de ouderlijke woning niet verlaten en zelfstandig gaan wonen. Ouderen en alleenstaanden worden daarentegen gedwongen om in hun eigen huis te blijven wonen terwijl ze liever kleiner willen wonen. De hoge vrijemarkt huren kunnen zij niet opbrengen als ze überhaupt iets kunnen vinden. Betaalbare koopappartementen zijn er helemaal niet in onze gemeente. Daardoor zit er geen, of onvoldoende doorstroming in de huizenmarkt voor deze twee doelgroepen. Het enige alternatief dat jongeren hebben is vertrekken uit de gemeente. Wij willen er alles aan doen om dat te voorkomen.  


De woningen die de gemeente Soest nu gepland heeft zijn uitsluitend eengezinswoningen in de hogere prijsklassen en bieden dus geen oplossing voor jongeren en ouderen. POS richt zich op de huidige inwoners van Soest en Soesterberg zodat ze kunnen blijven wonen in hun dorp. POS is voorstander van zelfbewoningsplicht om speculatie tegen te gaan. Een motie van POS en anderen om een voorrangsregeling in te stellen voor sociale huurwoningen voor ‘eigen’ inwoners is in 2021 aangenomen in de gemeenteraad. Voor nieuw te bouwen koopwoningen moet de gemeente projectontwikkelaars aanmoedigen - en indien wettelijk mogelijk: verplichten - om woningen zoveel mogelijk aan te bieden aan inwoners van Soesterberg en Soest. 


POS kijkt met een kritisch oog naar mogelijkheden voor woningbouw binnen Soest zelf. Deze wordt de afgelopen jaren onevenredig neergelegd en inmiddels uitgevoerd binnen Soesterberg, met onvoldoende inspraak en informatievoorziening voor directbetrokkenen. Wij zouden dit graag anders zien. Bijvoorbeeld door industrieterreinen anders in te delen, maar ook door het bijvoorbeeld eenvoudiger te maken om kadastraal te splitsen en een woning bij te bouwen op bestaande percelen. Mits dit niet tot onaanvaardbare overlast leidt voor omwonenden. Zoals gezegd streeft POS primair naar de bouw van woningen op bestaand bebouwd terrein. Het zogeheten rood-voor-rood-principe. Dat geldt voor zowel Soesterberg als Soest. POS maakt zich dan ook hard voor de bouw van woningen op het tbs-terrein in Soest. Zoals gezegd is een motie van POS  met anderen hierover aangenomen. De uitvoering ervan blijven wij nauwlettend volgen. 


4. Ruimtelijke Ordening & behoud dorpse en groene karakter.


Ook mensen hebben natuur nodig 


De plannen voor ruimtelijke ordening komen in hoge mate neer op het volbouwen van Soesterberg onder het mom van ‘vergroten van de leefkwaliteit’ maar de werkelijke reden is bovenal het voldoen aan de uitgangspunten en voorwaarden voor het provinciebrede plan Hart van de Heuvelrug. Zogenaamd ‘waardeloos’ groen moet wijken voor woningen en bedrijfspanden binnen het ‘rood-voor-groen’ concept. En dit ‘waardeloze’ groen binnen de gemeente Soest bevindt zich ‘toevalligerwijs’ bijna allemaal in Soesterberg. Kortzichtig plannen en handelen op het gebied van natuur en milieu, economische innovatie, financieel mismanagement in het verleden en ondoorzichtig financieel beleid vandaag de dag liggen hieraan ten grondslag.  


Wij zijn voorstander van betaalbaar wonen voor iedereen en zeker niet tegen woningbouw. Wij zijn wel tegen ondoordachte woningbouw op waardevolle plekken als de Oude Tempel en het Soesterveen als er genoeg andere ruimte is binnen de gemeente Soest. Wat POS betreft moet er kritisch worden gekeken naar de rode contouren in Soest. Gebieden als het Soesterveen en de Prinsessengrond, binnen de bestaande rode contour, zijn misschien wel waardevoller dan delen van de Eempolder. Aan bouwen van meer woningen ontkomt de gemeente Soest niet. Niet alleen vanwege behoefte van eigen inwoners, ook vanwege de woningbouwopgave van het kabinet. De omgevingsvisie en het ontwikkelbeeld Amersfoort maken duidelijk dat Soest hierin mee moet. Uit inwonersinbreng ten behoeve van de omgevingsvisie, die kort gezegd de contouren uitzet naar hoe de gemeente Soest er richting 2040 moet uitzien, komt naar voren dat inwoners willen dat het groene en dorpse karakter van de kernen behouden blijft. Dat is ook een streven van POS. Bij groen hoort ook goed groenonderhoud van de openbare ruimte. Dit kan ook middels burgerinitiatieven die (financieel) worden ondersteund. 


Veel regio- en gebiedsontwikkelingen zijn lastig bij te sturen, maar hoofdzaak voor POS blijft het behartigen van de belangen die ze wel kan dienen: die van de inwoners van Soesterberg en Soest. In de participatiefase hebben deelnemende inwoners aangegeven het dorpse en groene karakter van hun dorp te waarderen en te willen behouden, zeker in Soesterberg. Ontwikkelingen dienen daarbij aan te sluiten. De provincie Utrecht streeft naar een lightrailverbinding tussen Amersfoort en Utrecht langs Soesterberg. Als die verbinding er komt, dan moet de gemeente Soest zich inzetten voor een halte in Soesterberg. De lightrailverbinding is alleen geen doel op zich: een verdere groei van Soesterberg moet niet nodig zijn om de lightrailverbinding mogelijk te maken. 

 

5.  Dorpshuis als cement in onze samenleving 


De gemeente Soest in het algemeen en Soesterberg in het bijzonder blinken uit in de aanwezigheid van levende geschiedenis en daarmee samenhangende culturele en economische waarden. Denk aan Park Vliegbasis Soesterberg, het Nationaal Militair Museum, de Wegh der Weegen,  de Paltz, het openluchttheater Cabrio, Kontakt der Kontinenten, de Oude Tempel in Soesterberg en de Engh in Soest. In haar plannen moet de gemeente Soest rekening houden met de vele mogelijkheden die juist de cultuurhistorische waarden vormen voor heel de gemeente Soest. Reden temeer om zeer terughoudend te zijn met het omvormen van plangebied de Oude Tempel of andere ontwikkelingen die ons cultuur-historisch bezit kan aantasten of vernietigen. 


De verschillende waarden kunnen elkaar versterken, maar kunnen niet ten koste gaan van elkaar. De aantrekkelijkheid, leefbaarheid en economische waarde hangen met elkaar samen. Toeristen komen naar Soesterberg, de Eem en de Soesterduinen om te fietsen of te wandelen. Men komt om het Nationaal Militair Museum te bezoeken en om te ontspannen in de sauna of de vele horeca te bezoeken die onze gemeente rijk is. Die combinatie zorgt voor een grote aantrekkingskracht op iedereen, maar ook voor de eigen inwoners. Binnen de aanwezigheid van bestaande ‘aantrekkelijkheidspunten’ moet oog zijn voor die samenhang. Doorgeslagen ontwikkelingen die gericht zijn op meer bedrijvigheid en meer huizen en transformatie van met name Soesterberg moeten, ook vanuit economisch oogpunt, kritisch worden gevolgd.  


De cultuurhistorische waarden van met name Soesterberg moeten verder worden versterkt ten behoeve van de leefbaarheid en beleefbaarheid van het dorp. De zo geheten stepping stones binnen het Masterplan Soesterberg komen onvoldoende tot hun recht omdat mensen niet vanaf restaurant Soesterdal (de Pleisterplaats) het dorp in trekken. Dit moet verbeteren om ook toeristen het dorp in te krijgen, wat ook ten goede komt aan de middenstand. Het toeristisch potentieel kan, mede gezien de geschiedkundige waarde van de kern van Soesterberg, verder verbeteren. 


Laat de rijke historie van Soest en Soesterberg zien en benut deze 


Kunst en cultuur is belangrijk voor iedereen. We kijken en luisteren ernaar en genieten ervan. Soest en Soesterberg hebben een rijke (cultuur)historie, waar nog veel van is overgebleven en zeker de moeite waard is om te behouden. Vele particuliere initiatieven zijn daartoe reeds genomen, bijvoorbeeld stichting Wegh der Weegen, stichting Behoud de Eemvallei en stichting molen De Windhond. Beide dorpen hebben een agrarische achtergrond; de natuur en dan met name akkerbouw, verschaften het inkomen.  
 
Tijden veranderen, maar de nostalgie blijft. Dit is onder andere te zien in het jaarlijkse Landjuweel met het Soester Groot Gaesbeker Gilde, maar ook de gewijzigde bestemming van de vliegbasis naar natuur én museumterrein. In Soest(erberg) zijn het Museum Soest en het Nationaal Militair Museum. Beiden zijn private organisaties, maar door hun wisselende tentoonstellingen grote publiekstrekkers. Idea, Artishock, Cabrio en het Herman van Veen Arts Center zijn de bekendste initiatieven wanneer het gaat over kunst, theater en muziek. Verder zijn er de vele particuliere initiatieven. 


Kunst en cultuur is dus waardevol voor onze gemeente. Sterker nog: publiekstrekkers, goed voor de werkgelegenheid én dus goed voor de economie. Het bestaande kunst- en cultuuraanbod moet in stand blijven. In Soesterberg moet het versterkt worden door de vestiging van een sociaal cultureel centrum dat wordt gedragen door oude en nieuwe Soesterbergers; kunst en cultuur als cement in onze samenleving. Nieuwbouw moet, bij gebrek aan aanbod van geschikte en beschikbare ruimtes, sterk overwogen worden. De gemeente moet samen met maatschappelijke partners een regierol innemen. De inzet van POS is om in de bestuursperiode 2022 tot 2026 tot een dorpshuis annex sociaal-cultureel centrum te komen. 


POS is kritisch ten aanzien van de Dalwegplannen en het daarmee samenhangende ‘Huis van de Samenleving'. Wij hebben twijfels bij de (financiële) haalbaarheid en het maatschappelijk draagvlak. Centreren van deze cultuurfunctie rond het gemeentehuis betekent automatisch verlies van (cultuur)functies in de wijken van Soest. 

 

6. Hogere veiligheid in de/uw buurt 


Veiligheid in de buurt & blauw op straat 


Veel burgers in Nederland voelen zich in toenemende mate onveilig. Wij vinden dat ook in de gemeente Soest een (gevoel) van onveiligheid groeit. Niet alleen (ernstige) incidenten, ook openlijk drugsgebruik, vandalisme en zinloos geweld zorgen voor een groeiend onbehagen. Na herhaaldelijk aandringen van de fractie van POS is er een verbod gekomen op het openbaar gebruik van lachgas. Dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wat ons betreft moet er meer gebeuren. Ondermijning, dat veelal onzichtbaar is, is een ontwikkeling die we een halt moeten toeroepen. Verder vinden we dat de politie vaker zichtbaar en beter benaderbaar moet zijn. 


 Verbindende kracht betekent ook een veilige leefomgeving en weinig overlast. De buurtgerichte inzet van de wijkagent zal versterkt moeten worden. Politie moet vaker zichtbaar aanwezig zijn en de gemeente, waaronder jongerenwerkers, moet meer in gesprek gaan met burgers in zowel Soest als Soesterberg. Te vaak denkt de gemeente wel ‘te weten’ wat goed is voor 'de burger'. Helaas blijkt vaak het tegendeel of worden maar ten dele maatregelen getroffen. Mede door input van de fractie van POS worden in Soesterberg zogeheten Kjoeps – overdekte hangplekken voor jongeren – in gebruik genomen. 

 

7.  Niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt 


De gemeente moet met uw geld omgaan zoals de overheid ook van u verwacht dat u met uw geld omgaat: niet meer uitgeven dan u binnenkrijgt. Als POS zijn wij altijd kritisch geweest op het financiële beleid van de gemeente Soest. Sinds het aantreden van dit college in 2018 heeft het steevast meer geld uitgegeven dan dat er binnenkwam, van 2018 tot en met 2020 is dat opgeteld 6,6 miljoen! Het heeft geleid tot een OZB-verhoging van wel 85 procent, geen geld meer voor mantelzorgers, korten op huishoudelijke hulp en korting op subsidies voor Balans en andere welzijnsorganisaties.  POS heeft daar vanaf het begin tegen geageerd en ook keer op keer de begroting afgekeurd. Iets wat vóór toetreding van POS tot de gemeenteraad niet eerder door een partij is gedaan. POS staat voor een echt gezond financieel beleid waarbij de rekening niet bij de inwoners terechtkomt. 


Het college heeft wat POS betreft te veel geld besteed aan te veel dingen die te veel geld kostten. Het gaat hier veelal om het invullen van verkiezingsbeloftes. Zoals plannen om in het gemeentehuis een ‘Huis van de Samenleving’ te openen. Daarom moet er kritisch gekeken worden naar hoe wordt omgegaan met gemeenschapsgeld; uw geld. Zijn bepaalde bestedingen wel nodig en kan het efficiënter? Zodat er voldoende geld beschikbaar is voor de zaken die echt nodig zijn, waaronder onderwijs, gezondheid en sport en veiligheid. Veel gemeentes zitten in financieel zwaar weer. Dat komt ook door de hoge uitgaven in het sociaal domein, waaronder Jeugdzorg. Wat POS betreft is het zaak om vooral te kijken naar wat slimmer en daarmee misschien efficiënter en goedkoper kan. Dit kan en moet in samenwerking met maatschappelijke partners en cliënten. Dat het Rijk onvoldoende middelen geeft voor het sociaal domein is wat POS betreft niet iets om je altijd achter te verschuilen en ‘dus’ om met eigen middelen niet-noodzakelijke plannen uit te voeren. 

 

8. Beter onderwijs, kinderopvang en zorg voor ouderen 


Passend onderwijs op bereikbare afstand 


Kwalitatief goed onderwijs kenmerkt zich doordat leerlingen en ouders zich gezien en gehoord voelen. Dat recht gedaan wordt aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en dat zij daarvoor alle kansen krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat er een grote mate van diversiteit bestaat van scholen in de gemeente Soest. Ouders en kinderen moeten een ruime keuze hebben om de school te kiezen die het best bij ze past. Kleinschaligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke pijlers om dat te kunnen bewerkstelligen. Ook vinden wij dat leerlingen met een rugzakje meer aandacht en begeleiding horen te krijgen, en ondersteuning aan de leerkrachten hiervoor, zodat leerlingen zo veel en zo goed mogelijk kunnen meedoen in het regulier onderwijs.  


Persoonlijke betrokkenheid bij onderwijs 


Wij stimuleren de samenwerking tussen ouders en school actief omdat wij ervan overtuigd zijn dat die samenwerking leidt tot betere prestaties en persoonlijke ontwikkeling. Recht op onderwijs is een groot goed en dient zich niet alleen te beperken tot kinderen. Gemeentelijke scholen hebben een centrale maatschappelijke functie en om die reden willen wij ook onderwijs aanbieden aan andere groepen mensen dan alleen kinderen en jongeren. Analfabetisme is ook in onze gemeente aanwezig en alle mensen die daaraan iets willen doen moeten de kans krijgen om onderwijs te kunnen volgen. Onderwijs maak je samen en daarom is het belangrijk dat er een hoge mate van transparantie is binnen de onderwijsinstellingen waarin ouder- en leerlingbetrokkenheid een hoge prioriteit heeft. Meer geld is lang niet altijd de juiste oplossing om te komen tot kwalitatief beter onderwijs. De oplossing dient vooral ook gezocht te worden in efficiënter werken en minder bureaucratie.  


Nabuurschap! Iedereen telt mee 


Aansluitend op het onderwijs is er in Soesterberg een groot probleem; er is te weinig capaciteit voor goede kinderopvang. Goede zorg voor kinderen kan niet zonder goede kinderopvang. Daarom moet de gemeente Soest zich actief inzetten voor het beschikbaar maken van locaties voor kinderopvang. POS is voorstander van een multifunctioneel gebruik van onderwijslocaties met kinderopvanglocaties in het kader van de doorgaande leerweg. Kinderen kunnen voorschoolse opvang krijgen, dan naar school gaan en eventueel daarvandaan doorgaan naar de naschoolse opvang. Alles binnen hetzelfde gebouw of op veilige loopafstand. Dit is goed voor het kind, zorgt voor het efficiënt gebruiken van gebouwen en is financieel interessant. 


Ouderen moeten ook een onderdeel van onze digitaliserende samenleving blijven. Waar nodig moet de gemeente ouderen helpen met het digitaal wegwijs maken op de website van de gemeente Soest. De benodigde informatie is niet altijd eenvoudig te vinden, laat staan te begrijpen of toe te passen. De gemeente zou meer in ouderen moeten investeren, niet alleen in geld, maar zeker ook in aandacht. Het aantal ouderen neemt steeds verder toe; het aantal eenzame ouderen dus ook. Het woningaanbod en de woonmogelijkheden voor ouderen moet breder worden, onder meer met kangoeroewoningen en ouderenhofjes. Ook moet er gekeken worden naar meer levensloopbestendige woningen voor senioren en betaalbare sociale woningbouw. 


Dat betekent ook dat geïnvesteerd moet worden in voldoende verpleeghuizen, maar ook in goed onderhoud en waar nodig renovatie of herbouw van bestaande verpleeghuizen. Denk hierbij met name aan de Drie Eiken in Soesterberg, dat herbouwd of verbouwd dient te worden, maar in elk geval behouden moet blijven voor het dorp. Ook de Heybergh dient open te blijven en de zorg dient gegarandeerd te blijven. In het kader van zorg voor ouderen moet de gemeente eveneens stimuleren dat de 15 verschillende thuiszorginstellingen in Soest efficiënter gaan samenwerken. Zorg voor ouderen betekent ook: geen vermindering van arbeidsuren bij het verlenen van huishoudelijke hulp en geen telefonisch consult, maar via mondelinge persoonlijke gesprekken. POS is geen voorstander van verdere bezuinigingen bij de SWOS en Balans. 

 

9. Verkeer en bereikbaarheid beter op maat 


Verkeersafwikkeling en bereikbaarheid is een punt van zorg voor nu, maar zeker voor de nabije toekomst gelet op de grote groei en daarmee samenhangende toename van het aantal inwoners in Soest, maar zeker ook in Soesterberg. 


Voldoende parkeergelegenheid en opheffen onveilige verkeerssituaties 


Juist vanwege deze grote groei is het belangrijk aandacht te besteden aan voldoende parkeergelegenheid en een betere verkeersveiligheid rond het winkelgebied aan de Rademakerstraat in Soesterberg. Hieraan wordt te weinig aandacht en urgentie gegeven. Zeker als het verwachte aantal inwoners, conform de ambitie van de gemeente, groeit naar tienduizend inwoners. Ook het openbaar vervoer zal met deze ontwikkeling moeten verbeteren. Een goede verbinding met station Den Dolder is een ambitie waar de gemeente zich hard voor moet maken bij de provincie Utrecht. Ook een goede verbinding tussen Utrecht en Amersfoort met het Nationaal Militair Museum (NMM) en het versterken van de verbinding tussen het NMM en het dorp Soesterberg zijn aandachtspunten.  


OV stimuleren en overlast fijnstof door autoverkeer beperken 


Goede verkeersafwikkeling, daarmee samenhangende verkeersveiligheid, de toename van fijnstofontwikkeling, meer geluidsoverlast door het verdwijnen van bosgebieden, de bouw van woonwijken en het ontbreken van een goed openbaarvervoersplan in Soesterberg zijn pijnpunten. Soesterberg ligt (nog) ten dele verscholen tussen het groen, maar wordt ook ingeklemd tussen de A28, de Richelleweg en de Amersfoortsestraat (N237). De gemeente Soest moet oog hebben voor deze pijnpunten en passende oplossingen bieden om overlast en gezondheidsrisico’s te beperken. 


10.  Leefbaarheid, ondernemen en economie in balans 
 

Economische ontwikkeling, zeker in Soesterberg, moet niet overwegend ten goede komen aan bestaande ondernemers en mag niet ten koste gaan van de leefkwaliteit. Bestaande partijen in de gemeenteraad gaan er teveel van uit dat de kwaliteit van wonen gelijk staat aan grotere (traditionele) bedrijvigheid en winkelbestand. Daarbij wordt een eenvoudige som gepresenteerd: meer inwoners = meer bedrijvigheid/winkelkeuze = meer kwaliteit van leven. Ook die gedachtegang is kortzichtig en getuigt van een gebrek aan inzicht, visie en toekomstbestendigheid. De gevolgen van de coronacrisis moeten hierin worden meegewogen. 


In het hele land staan winkelpanden leeg, gaan warenhuizen failliet omdat mensen de weg naar de fysieke winkels niet meer vinden maar wel naar de webshop gaan. Ook werken mensen vaker vanuit huis. Onderzocht dient te worden wat de gevolgen zijn van de coronacrisis en het aangepast werken op de behoefte aan bedrijfspanden en bedrijventerreinen. Leegstand en verpaupering zijn immers slecht voor de leefbaarheid, zeker als waardevol groen moest wijken voor bedrijfs- en woningbouw. Gemeentelijk maatwerk voor middenstanders is belangrijk: geen belemmerende regels of administratieve lasten die niet nodig zijn. 


De grootste uitdagingen voor de toekomst, in heel Nederland en dus ook in de gemeente Soest, ligt in het voorzien in de behoefte aan woningen. Zeker als daarbij ook de behoefte is om het bestaande groen zowel binnen als buiten de bebouwde kom te behouden. De gemeente moet primair inzetten op woningbouw binnen het concept rood-voor-rood, ook als dit ten koste zou kunnen gaan van bedrijventerreinen. 

 

11.  Sport, recreatie en vrije tijd 

 

Stimuleer en verbeter de mogelijkheden voor sporten en bewegen


We vinden het belangrijk dat mensen zo veel mogelijk kunnen sporten en bewegen in Soest en Soesterberg. Dat kan ook recreatief fietsen of wandelen zijn, de hond uitlaten en spelen op straat of in de natuur. Sporten en bewegen is immers gezond; het draagt bij aan vitaliteit, een vermindering van welvaartsziekten, maar ook aan de bouw aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en sociale cohesie. Bewegingsarmoede, wat wil zeggen dat men naar gezondheidsmaatstaven te weinig beweegt, is een steeds groter wordend probleem in Nederland. 

 

Een leven lang sporten en bewegen! 


Niet alleen kinderen moeten kunnen sporten en bewegen, wij vinden dat dat ook voor volwassenen en ouderen geldt. De Banninghal is vrij recentelijk vernieuwd en ook vv 't Vliegdorp staat ruim bekend onder de inwoners. Maar over het geheel genomen is de keuze aan verenigingssporten (hockey, tafeltennis ed.) en sporten bij commerciële aanbieders (kickboksen, dansen) in Soesterberg vrij beperkt. Het aantal sporten en sportaanbieders mag, zeker in relatie tot de verwachte groei van het dorp substantieel omhoog. Verder vinden we het belangrijk dat de sporten betaalbaar blijven, ook voor wie minder te besteden heeft. En dat in bijzondere situaties daarom een beroep kan worden gedaan op het Jeugdfonds sport en cultuur. De huurtarieven voor sportverenigingen moeten niet verder omhoog. Verder moet gekeken worden naar de populariteit van binnensporten en de beschikbaarheid van sporthallen. In Soest gaat in de komende periode de discussie spelen over het openhouden van zwembad De Engh. Met de nieuwbouw van de sporthal op het terrein is het logisch om ook het zwembad open te houden. Een dekkende financiële exploitatie is hierin wel van belang. 


Benut de kansen die wandelen en fietsen Soest en Soesterberg bieden 


Voor ongeorganiseerd bewegen en (sportief) recreëren in de buitenruimte is er volop ruimte in en rond Soest en Soesterberg. De voormalige vliegbasis, de omliggende bossen en agrarische gebieden nodigen de inwoners, maar ook talloze toeristen uit de omstreken, uit om te wandelen en te fietsen. We vinden het omwille van de beschikbaarheid, de veiligheid en ook ter stimulering van de lokale economie belangrijk dat wandel- en fietsroutes goed onderhouden worden en dat er meer rustpunten en uitspanningen langs de routes komen. Daarbij ook aandacht voor de alternatieve vormen van routegebonden sporten. Zoals mountainbiken, racefietsen, skeeleren, ruitersporten etc. De Utrechtse Heuvelrug staat immers al goed bekend als recreatiegebied en we vinden het, mede vanwege de economische effecten en ontwikkelpotenties, belangrijk dat de mogelijkheden behouden blijven én verder worden uitgebouwd. 


Share by: